Bezchybné vybavení
Při výběru dovolenkových pobytů a hledání ubytování si všímám hodnocení vybavení kuchyně a nezřídka si vozím pár věcí s sebou. Již příliš často se nám stalo, že jsme nemohli něco pořádně připravit, protože nám chybělo náčiní. Na tento problém narážím ale i při návštěvách vlastní rodiny nebo tchýně. Každá rodina je zvyklá na trochu jiné vybavení nebo má jiné zvyklosti, či připravuje jiná jídla.
Co by v kuchyni nemělo chybět?
Náčiní v kuchyni, vynecháme-li ty větší spotřebiče, by se dalo rozdělit do dvou až tří skupin.
1. Nezbytné
Dřevěné nebo plastové náčiní na míchání a obracení pokrmů – různé druhy a velikosti vařeček a obraceček. Stěrky, mašlovačka, naběračky. Kvalitní a ostré nože různých velikostí a určení. Kvalitní příbory. Palička na maso, cedník. Několik druhů dřevěných nebo umělohmotných prkének různých velikostí. Kvalitní a ostré struhadlo na jemné i hrubé strouhání. Škrabka na brambory. Otvírák na konzervy a na lahve.
2. Žádoucí
Lis na česnek, sada na míchání salátu, sítko na čaj, trychtýř, kráječ na vajíčka, dřevěný nebo plastový váleček na těsto. Šlehací metla. Nůžky do domácnosti.
3. Občas potřebné
Hmoždíř, lis na špecle, škrabka na sýr, lis na brambory. Nůžky na porcování masa. Dávkovací jehla na marinádu, vidlička na maso. Naběračka na špagety. Spirálová metla, grilovací kleště. Sítko pro vaření zeleniny a ohřívání knedlíků na páře.
Asi byste sami ještě připojili řadu věcí, které vám osobně přijdou důležité a na jejichž používání jste zvyklí a některé ze seznamu zase vyřadili. Je to opravdu velmi individuální, záleží, jak hodně vaříte a pečete a co konkrétně.
Co se materiálů týče, převládá u kuchyňského náčiní dřevo, silikon, plast a ocel, případně jiný druh kovu. Hlavně silikon je v posledních letech čím dál populárnější a vytlačuje trochu z trhu dřevěné náčiní.