Je tmavé pečivo opravdu zdravé?
Kupujete si v obchodě pouze tmavé pečivo, protože si myslíte, že je to pro vaše zdraví to nejlepší? Chcete tedy jíst to nejlepší, co lze? Výběr tmavého pečiva je v dnešní době opravdu velký. Jak ale poznat, jestli je takové pečivo opravdu zdravé? Mnohdy v obchodě získáte rozpékané pečivo, ale co jeho složení?
Na co si dávat pozor při výběru?
Pokud chcete kvalitní tmavé a celozrnné pečivo, tak je rozhodně potřebné sledovat některé parametry. Je potřeba se dívat na složení výrobků, hlavně z jaké mouky je takové pečivo opravdu vyrobené. Často se totiž děje, že pečivo doopravdy není tmavé. U každého výrobku je dnes uvedeno složení, takže se můžete velice dobře orientovat. Opravdu si čtěte složení, pokud chcete jíst zdravě. Dávejte si pozor na to, že se stává, žetmavé pečivo je pouze “obarvené” a doopravdy v sobě nemá tu zdravou mouku (jako je například žitná mouka). Je potřeba sledovat vyloženě jestli je ve složení výrobku žitná mouka, celozrnná mouka. To stejné platí i u baleného chleba, protože zde opět sledujte etiketu výrobku.
Lze se orientovat podle ceny?
Podle ceny se orientovat většinou můžete. Kolikrát dražší pečivo je kvalitnější. Problém je ve sledování v supermarketech a hypermarketech nebo diskontech. Tady je to složitější kvůli slevovým akcím. Každopádně se dle ceny opravdu řídit lze.
Kvalitnější tmavé pečivo je v pekárně nebo v supermarketu?
Většinou je kvalitnější pečivo u soukromých pekařů. Proč tomu tak je? Soukromým pekařům a pekárnám jde hodně o zákazníka. V dnešní době velké konkurence musí jít o kvalitu. Naopak v hypermarketech a supermarketech mnohdy až tak o kvalitu nejde. Když se podíváte na nezávislé testy chutě a kvality pečiva, tak zjistíte velké rozdíly. Ty rozdíly jsou hlavně v konzistenci, chuti a ve složení.
Zkrátka tmavé pečivo je zdravá volba. Jen je potřeba si hlídat složení výrobku a dle toho se rozhodovat o nákupu. Dobré je také pečivo, kde jsou různá zrníčka, protože je již dnes dokázáno, že tyto zrníčka (slunečnicová, dýňová a další). Vychutnejte si kvalitní tmavé a zdravé pečivo. Dobrou chuť!